Saturday, June 2, 2007

Vocile Puterii la Iasi









Intre 31 mai-2 iunie au loc la Iasi Seminariile de Jurnalism, cu invitati de exceptie. Stiu ca scriu cam tarziu acest articol, insa zilele acestea au fost pline pentru mine, culminand cu ziua de ieri. Ce s-a intmaplat ieri...la TVR sau la Sala Senatului Universitatii "Al. I. Cuza"? :D Au avut loc seminarul cu titlul Strategii de Comunicare ale candidatilor cu presa si lansarea cartii Vocile Puterii a d-nei Adriana Saftoiu, la Iasi.
In Sala Studio TVR Iasi a avut loc prima intalnire cu invitatii: Adriana Saftoiu, Emil Hurezeanu, Fernando Malverde (redactor sef adjunct France 3 Ile-de-France), Catalin Striblea (jurnalist BBC) si George Poede (profesor la Departamentul de St. Politice al UAIC). Am fost placut surprinsa sa descopar niste oameni, parca "deformati" atunci cand apar la TV. Si aici nu ma refer la aspectul fizic, sau nu numai...Cata naturalete si charisma din partea d-nei Saftoiu...ne-a fermecat de-a dreptul.
Ea era omul din spatele presedintelui, poate la TV nici nu vroia sa se faca vizibila, decat atat cat era necesar. Ieri, a dovedit fara sa-si propuna, mai mult ca sigur, ca sunt oameni de neinlocuit. Prompta si cu raspunsul cel mai original si corect posibil, si, in acelasi timp, foarte naturala...un comunicator de exceptie, in opinia mea.
Cat despre Emil Hurezeanu, un om care poate pare prea serios uneori la TV, si-a creat o astfel de imagine, ieri s-a prezentat mai mereu zambitor si a transmis numai ganduri bune studentilor. De altfel, toti invitatii si-au dovedit o disponibilitate neasteptata, dupa o zi infernal de incarcata si obositoare. A fost si pentru noi, ce sa mai zicem de invitati care au si vorbit in public cateva ore bune.
A fost foarte interesant sa vezi cum gandesc ambele parti: consilierul si jurnalistul. La intrebarea si curiozitatea "Cine vaneaza pe cine?", raspunsul este "nimeni", atat timp cat tu ca specialist in PR, iti faci bine treaba. Iar jurnalistul numai nu are trecut in fisa postului "information hunting". :) It's his job. Unii isi aleg cai mai agresive de a le obtine, altii mai politicosi sau, in extrema, lingusitori, pentru ca invitatul "sa spuna totul din casa", dupa cum sustinea Adriana Saftoiu.
"Libera de contract si cu posibilitatea de a vorbi in nuante", d-na Saftoiu a stiut sa isi vanda "marfa" si imaginea, fara macar sa o suspectezi in acel moment. Poti doar sa o admiri. Nu a pomenit de lucrarea domniei sale la seminarul de dimineata, insa experienta atat de interesanta pe care a trait-o te face sa iti doresti sa afli mai multe despre fostul purtator de cuvant si consilier prezidential.
Contrar asteptarilor multora, cartea nu este despre Traian Basescu. Este mult mai interesanta, din cate am putut vedea si auzi la lansare. O sa va las pe voi sa va convingeti singuri, si eu, la randul meu, de-abia astept sa o lecturez.
In concluzie, cadouri mai frumoase ca acestea, de Ziua Copilului pentru un absolvent de facultate, chiar nu erau. :)