Monday, July 2, 2007

Monday, June 4, 2007

Absolventii Funky Ties & Co







Cum spunea si Ines...am terminat!!! Am dus la capat patru ani frumosi, plini de emotii si entuziasm, cu rele si bune, asistand, in final, la un curs festiv exceptional. Fara a fi acuzata de subiectivism, pentru ca am participat atat cat am putut la organizarea acestui eveniment, am trait alaturi de colegi, de domnii profesori, de rude si prieteni momente pe care nu le vom uita mult timp de acum incolo.


Dorind sa inlaturam banuiala in legatura cu vreo eventuala stangacie sau esec in pregatirea cursului festiv, realizat de a doua promotie de la Comunicare de la UAIC, Iasi, evaluarea a demonstrat ca obiectivele nu numai ca au fost atinse, dar au fost depasite. A fost o strategie buna, zic. :D Asta ca sa ma exprim ca in termenii domeniului de care suntem pasionati.



Orice curs festiv exploateaza emotionalul. Am ramas si noi pe aceeasi idee, insa modul ei de abordare a fost ceva inovativ. Am incercat sa imbinam traditia strigarii catalogului cu momente inedite, adevarate surprize pentru colegi si invitati. Touche! Film de remember (din acesta are toata lumea, credem...totusi, sintetiza momente de care suntem foarte mandri :), urari pentru CSRP de la profesionisti (Adriana Saftoiu, Emil Hurezeanu, Cristi Minculescu), film despre integrarea studentilor romani in UE, festivitate de decernare a premiilor Oscar pentru cei care ne-au indrumat in cei patru ani.


The Godfather, Casablanca, A Beautiful Mind, Shakespeare in Love, Forever Young etc. , in ele i-am regasit pe dragii nostri profesori. Meritau statuete veritabile, insa cum se poarta diplomele la cursurile festive, au primit si domniile lor cate o diploma, fiind surprinsi si emotionati.



Uniti si de Ziua Absolventului de Cuza, din 27 mai 2007, am cantat "vorbele" alaturi de nationala de rock a Romaniei, si am incheiat festivitatea, in acelasi ton, daruind tuturor o "Floare de Iris", moment de paroxism emotional, dupa parerea multora. Sa iti vezi toti profesorii inlacrimati, iata o dovada a implicarii dumnealor, din multe puncte de vedere, in cei patru ani pentru noi, astazi, absolventi.


Iar noi, Funky Ties, am mai trecut de o etapa frumoasa din viata, il asteptam cu rabdare si drag pe colegul nostru, Alex, care la anul va purta mandru toca si roba ca si absolvent al sectiei de Stiinte Politice. A exersat de anul acesta, doar un sfat as indrazni sa ii dau. Sa nu astepti absolvirea, cea mai frumoasa perioada a tineretii e studentia. Noi o stim, mai ales, acum constientizam...chiar ne pare rau ca terminam. :(


Vreau sa il felicit, asa printre aceste momente de emotie, pentru premiul la concursul de bloguri din cadrul Olimpiadelor Comunicarii, pentru cea mai buna analiza a unui eveniment politic. Vei fi foarte bun in ce iti vei propune, am incredere! ;)



Nu in ultimul rand, CSRP etc. etc.

Saturday, June 2, 2007

Vocile Puterii la Iasi









Intre 31 mai-2 iunie au loc la Iasi Seminariile de Jurnalism, cu invitati de exceptie. Stiu ca scriu cam tarziu acest articol, insa zilele acestea au fost pline pentru mine, culminand cu ziua de ieri. Ce s-a intmaplat ieri...la TVR sau la Sala Senatului Universitatii "Al. I. Cuza"? :D Au avut loc seminarul cu titlul Strategii de Comunicare ale candidatilor cu presa si lansarea cartii Vocile Puterii a d-nei Adriana Saftoiu, la Iasi.
In Sala Studio TVR Iasi a avut loc prima intalnire cu invitatii: Adriana Saftoiu, Emil Hurezeanu, Fernando Malverde (redactor sef adjunct France 3 Ile-de-France), Catalin Striblea (jurnalist BBC) si George Poede (profesor la Departamentul de St. Politice al UAIC). Am fost placut surprinsa sa descopar niste oameni, parca "deformati" atunci cand apar la TV. Si aici nu ma refer la aspectul fizic, sau nu numai...Cata naturalete si charisma din partea d-nei Saftoiu...ne-a fermecat de-a dreptul.
Ea era omul din spatele presedintelui, poate la TV nici nu vroia sa se faca vizibila, decat atat cat era necesar. Ieri, a dovedit fara sa-si propuna, mai mult ca sigur, ca sunt oameni de neinlocuit. Prompta si cu raspunsul cel mai original si corect posibil, si, in acelasi timp, foarte naturala...un comunicator de exceptie, in opinia mea.
Cat despre Emil Hurezeanu, un om care poate pare prea serios uneori la TV, si-a creat o astfel de imagine, ieri s-a prezentat mai mereu zambitor si a transmis numai ganduri bune studentilor. De altfel, toti invitatii si-au dovedit o disponibilitate neasteptata, dupa o zi infernal de incarcata si obositoare. A fost si pentru noi, ce sa mai zicem de invitati care au si vorbit in public cateva ore bune.
A fost foarte interesant sa vezi cum gandesc ambele parti: consilierul si jurnalistul. La intrebarea si curiozitatea "Cine vaneaza pe cine?", raspunsul este "nimeni", atat timp cat tu ca specialist in PR, iti faci bine treaba. Iar jurnalistul numai nu are trecut in fisa postului "information hunting". :) It's his job. Unii isi aleg cai mai agresive de a le obtine, altii mai politicosi sau, in extrema, lingusitori, pentru ca invitatul "sa spuna totul din casa", dupa cum sustinea Adriana Saftoiu.
"Libera de contract si cu posibilitatea de a vorbi in nuante", d-na Saftoiu a stiut sa isi vanda "marfa" si imaginea, fara macar sa o suspectezi in acel moment. Poti doar sa o admiri. Nu a pomenit de lucrarea domniei sale la seminarul de dimineata, insa experienta atat de interesanta pe care a trait-o te face sa iti doresti sa afli mai multe despre fostul purtator de cuvant si consilier prezidential.
Contrar asteptarilor multora, cartea nu este despre Traian Basescu. Este mult mai interesanta, din cate am putut vedea si auzi la lansare. O sa va las pe voi sa va convingeti singuri, si eu, la randul meu, de-abia astept sa o lecturez.
In concluzie, cadouri mai frumoase ca acestea, de Ziua Copilului pentru un absolvent de facultate, chiar nu erau. :)

Sunday, May 20, 2007

Ad'Or seminariile si workshop-urile


Gata, am dat si ultimul examen din facultate (wow, cum suna) si am revenit pe baricade. V-am lasat cateva zile in compania unor fotografii care spun destul de mult despre calitatea evenimentului in discutie. Din punctul de vedere al unui junior (adica moi :D), pot spune ca am avut ocazia de a intalni persoane si de a afla lucruri la care nici nu m-as fi gandit acum cateva saptamani. Am amanat un examen pentru a ajunge la seminariile Ad'Or chiar din prima zi. Avand intelegerea domnului profesor Bejan (caruia ii multumesc), nu regret deloc drumurile dese cu trenul la Bucuresti din ultima perioada.

Un oras detestat de multi pentru prea multa aglomeratie si agitatie, totusi, trebuie sa recunoastem ca Bucurestiul ofera multiple ocazii pasionatilor de publicitate de a participa la astfel de intalniri. Si, ca exemplu, sa luam dorinta mea de a ajunge si discuta cu creativii, de a face fotografii pentru a pastra amintiri "si peste 5 ani", cum imi spunea Liviu David, Director de Creatie la Next Advertising.

Poate participantilor din Bucuresti (cu care am mai discutat) li s-a parut exagerat entuziasmul pentru sansa de a sta de vorba cu Mihai Coliban sau Bogdan Naumovici. Pe de o parte ii inteleg, universitatile din capitala organizeaza destul de des astfel de workshop-uri si ii intalnesc pe publicitari aproape mereu. Totusi, din admiratie pentru munca unor oameni din domeniu, cred ca imi voi pastra viu entuziasmul pentru mult timp. Avem multe de invatat de la ei.

La primul seminar, tema propusa de Mihai Coliban a fost despre meseria de copywriter. Ce este copywriterul? Directorul de Creatie de la ACMEIndustries spunea ca toata lumea o defineste prin "creatia de texte publicitare." Oare nu este el mai mult decat atat?

Invitatii nu au formulat o definitie standard, insa ne-au prezentat chestiunile de care ar trebui sa tinem cont daca aspiram la acest job: gandirea strategica is a must, de fapt, este singura care te tine legat de realitate...cum afirmau si invitatii, nu putem desena un caine cu 5 picioare doar pentru ca asa vrem noi, fara sa ne intereseze alte date ale problemei.

M-am amuzat cu acest exemplu, din cauza logo-ului echipei noastre. :)) Insa, stati linistiti, exista o explicatie pertinenta pentru alegerea noastra. A fost detaliata chiar intr-un articol anterior. Un alt lucru de luat in seama este sa transmitem naturalete, mesaje in care lumea sa se regaseasca si la care sa se poata raporta usor...nu mai vindem vise. Cel putin, nu sub forma sloganelor "Savoarea cea mai cea" etc.

Trei hinturi sa avem in vedere, nu ca v-ar mira poate sa le auziti, dar, se pare, ca atunci cand trebuie puse in practica, nu reusim sa le respectam. Nu a zis nimeni ca e usor sa faci lucruri simple. So, "Tell me something I don't know", "Make me cry" si "Make me laugh" sunt unele din reperele ce pot aduce succesul unei reclame, dupa sfaturile lui Liviu David.

Daca reusim sa rezumam intr-o propozitie ideea, daca gasim mai mult de o executie pentru acea idee, daca fugim de tipare si spunem "Universitatea vine la mine", in loc de "Eu merg la universitate" (asa, ca idee nebuna), vom atrage priviri asupra campaniei. Acelasi punct de vedere l-a sustinut si Jurg Aemmer, Director de Creatie la Euro RSCG Zurich, care a incheiat seria seminariilor Ad'Or.

Ce critici as putea eu sa aduc acestui punct de vedere, cand participarea la Olimpiade si la concursul de copywriting Ad'Or mi-a confirmat de fiecare data acest lucru. Le dam dreptate numai gandindu-ne ce fel de ad-uri ne atrag atentia si ce anume retinem: plictiselile sau lucrurile haioase? Raspunsul a devenit deja unul de bun simt in lumea publicitarilor. Un ad te atrage cand poti spune "I love that Ad", nu "that's clever". Foarte interesant.

Din discutiile despre fotografie si fotografi (recunosc ca nu sunt atat de pasionata, dar stiu ca draga mea colega de echipa, Ana, ar fi vrut sa fie acolo), am retinut ca nu putem compara executiile internationale cu cele romanesti dintr-un motiv foarte important in publicitate: bugetul. Si nu e un lucru spus asa ca sa acoperim problema. Credeti-ma, am fost prezenta si la seminarul lui Poul Husum de la Phase One. Softurile pentru aparate foto profesionale can make a big difference. Din fericire, se folosesc si la noi. Cred ca suntem pe drumul cel bun.

Oricum, e uimitor cum o calitate inferioara a executiei poate eclipsa o idee geniala. Nu e corect, dar atunci cand vorbesti de pro, muncesti ca un pro, din toate punctele de vedere. Mai ales cand te stimuleaza concurenta, si vrei sa fii cel mai bun de pe continent, cum spunea presedintele juriului Ad'Or. Razvan Capanescu a recunoscut ca la festivalurile de advertising, romanilor li se aprecia si puncta capacitatea creativa extraordinara, insa li se spunea ca se cunoaste ca lucreaza cu bani putini la executii.

La seminarul sustinut de John Pallant, presedintele juriului Ad'Or si Director de Creatie la Saatchi&Saatchi Londra, am fost sfatuiti sa parasim "the comfort zone" pentru "the edge zone". Este un lucru pe care l-am mai auzit de la profesorul nostru de la publicitate de anul trecut, Alex Condurache. Ni se spunea sa dam deoparte toate cliseele ce ne impanzesc mintea pentru a gandi in extreme. Stia el ce spunea.

Nimic nu este imposibil (precum titlul seminarului) daca vom cauta neincetat oportunitati, daca "we get a life":)), adica sa cautam sa ne indepartam de birou si sa traim cu adevarat viata de creativ, pentru a vedea adevaratele lucruri ce ne pot inspira. Ma intreb cat de mult ne putem indeparta de birou in Romania, incat sa ne luam si salariul, in final. Zic si eu asa.

Am avut ocazia sa particip si la prezentarea Directorului de Relatii Internationale de la cel mai renumit festival de publicitate din Europa Centrala si de Est, Golden Drum. Moderat de Lucian Georgescu, director Graffiti BBDO, seminarul ne-a innoit cu alte informatii interesante, initiative ale agentiilor de advertising romanesti de a organiza concursuri pentru ca, in final, castigatorul sa primeasca o invitatie la festival.

Rolul lui Ales Pavlin pentru publicitatea din zona aceasta a Europei este unul extrem de important, de lobby. Pentru o regiune nu prea recunoscuta la Cannes, cred ca un ambasador al advertising-ului, daca il pot numi asa, in restul lumii e foarte binevenit.

Eugenio Recuenco, un tanar si recunoscut fotograf din Spania, ne-a prezentat calendarul la care a lucrat pentru Lavazza. Mi-ar fi placut sa interactioneze mai mult cu auditoriul, sincer auzeam doar o voce din coltul stang al incaperii, pentru ca nu reuseam sa il vad. Apreciez, insa, ca atat de tanar, a reusit sa isi dezvolte o cariera frumoasa si sa se prezinte ca un profesionist.

Au venit fotografi respectati din Romania, care poate i-ar putea da sfaturi valoroase la randul lor, dar au vrut sa discute cu un om care a terminat Artele (pictura, mai precis) si pentru care, performanta tehnologica nu devine o problema din punct de vedere financiar. Prin ad-urile sale se putea observa ca are o cultura deosebita si o maniera personalizata de lucru.

Ultimul seminar a adus in discutie din nou creativitatea in publicitate, prin prezenta lui Jurg Aemmer, creativ elvetian. Ne-a aratat niste ad-uri pe care el le considera foarte bine realizate din toate punctele de vedere, pentru a sublinia ca in ele nu ar trebui sa plasam produsul pe care il promovam sau publicul-tinta caruia ne adresam.

Fiind membru al juriului Ad'Or, am luat ceea ce a spus in cadrul seminarului ca pe niste repere de evaluare si pentru concursul de copywriting pentru care m-am inscris si eu cu o serie de trei printuri. Atunci, eram multumita de ideea mea, tinand cont de ce a afirmat invitatul.

Concurand, insa, cu alte 104 lucrari, poate mai creative si cu idei mai proaspete, poate si resurse profesionale pentru realizarea printurilor (desi, stiu ca acesta nu a fost un criteriu de evaluare la juniori, si mi s-ar parea corect), mi-am dat seama ca "the jury may not recognize your great idea" (cum spunea John Pallant). De fapt, nu mi-am dat seama pana nu am aflat rezultatul.:D Recunosc ca am avut un dram de speranta pentru nominalizare, dar nu a fost sa fie.

Nu ma descurajeaza rezultatul, pentru ca stiu ca nu e o conditie suficienta si nici macar necesara, uneori, pentru a lucra in domeniu. Felicitari celor finalisti pentru nominalizare si echipei castigatoare. Am vazut printul pe site, era intr-un format prea mic ca sa citesc mesajul lingvistic, dar parea interesant asa...Trebuie sa fi facut ceva foarte different cei doi baieti ca sa reuseasca sa impresioneze juriul international. Bv lor!

In final, pot spune ca Festivalul Ad'Or a venit ca o completare la activitatile atat de antrenante de sfarsit de an universitar, alaturi de Olimpiadele Comunicarii. Am trait multe lucruri importante si interesante in ultimele luni, sper un singur lucru: THE BEST IS STILL TO COME!

Thursday, May 10, 2007

Autostima feminina

Astazi am primit un slideshow tare haios despre autostima feminina si despre motivele pentru care femeile sunt perfecte. Mi-am adus aminte de 5 mai, cand s-a sarbatorit Ziua Barbatului, moment pentru care partea masculina a invocat mii de motive care sa le justifice placerea de a sarbatori. Oricum, site-ul creat special pentru aceasta zi mi se pare mai mult decat reusit, este ceea ce Mugur Patrascu de la ILeo numea la conferintele Olimpiadelor Comunicarii, engagement. Adica, antrenarea vizitatorilor site-ului sa participe, sa ofere motive pentru care barbatii merita o zi a lor, sa se angajeze in acest eveniment.


Iata care au fost motivele invocate in prezentare ce dovedesc perfectiunea feminina, if i may say so :

1. Suntem primii ostatici eliberati;
2. Daca suntem inselate, suntem victime;
3. Daca noi inselam, ei sunt cei incornorati;
4. Nu chelim;
5. Ne putem imbraca si in albastru si in roz;
6. Intotdeauna stim ca fiul nostru e al nostru;
7. Avem prioritate in caz de naufragiu;
8. Nu platim factura la restaurant;
9. Putem dormi cu prietenele fara sa ni se spuna ca suntem pe invers;
10. Ne putem concentra la mai multe lucruri in acelasi timp;
11. Sotia ambasadorului e ambasadoare; sotul ambasadoarei ce-i?
12. Sotia presedintelui e prima doamna; sotul presedintei ce-i?
13. Daca ne decidem sa avem o meserie de barbati, suntem pioniere;
14. Daca un barbat se gandeste sa practice o meserie de femeie, e un efeminat;
15. Putem face tot ceea ce face barbatul si asta pe tocuri!!!


Nu doresc sa declansez vreo disputa feminism vs. misoginism, insa, chiar m-a amuzat prezentarea. Desigur, avea si niste poze haioase. :))) Precizez ca si poza de mai sus apartine prezentarii respective.

Si ca sa nu se simta lezat vreun barbat, am sa dau drept la replica printr-un interviu luat lui Razvan Matasel de Ziua Barbatului, preluat de pe blogul aceluiasi Head Of Planning si director adjunct al Leo Burnett.



Wednesday, May 9, 2007

Conferintele Olimpiadelor Comunicarii - when some good things come to an end


Mi se pare cam trist titlul articolului...mda...stiu, stiu ce va spune Marius Balaci, mai sunt competitia finala, concursul de bloguri, petrecerea, asa cum mi-a zis si ieri. Sincer, chiar imi pare rau ca s-au incheiat ieri conferintele Olimpiadelor Comunicarii, a fost o ocazie asa cum putine intalnesti de a discuta framantarile studentesti cu publicitarii si specialistii in relatii publice. Caci, recunosc am fost doar la trei conferinte. Toate temele conferintelor mi s-au parut interesante, insa si selectia unora dintre ele dovedeste ca esti interesat sa afli cat mai multe despre un anumit domeniu. ;) Nu e rau, chiar ar fi recomandat sa ne gandim serios la acest lucru, mai ales, cei care mai avem atat de putin pana la absolvirea facultatii.

Sa incepem cu inceputul. Recunosc ca am fost la conferinte si pe post de jurnalist, caci trebuia sa aduca cineva fotografii, informatii noi si utile colegilor de echipa si vizitatorilor acestui blog. Asa ca, am fost o adevarata concurenta pentru fotograful angajat de organizatorii evenimentului. Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca am reusit sa fac mai multe fotografii decat el. :))) De calitatea lor nu zic nimic, cine stie, poate ii conving pe organizatori sa ne doneze niste poze cu mai multa lumina...nu e problema, lumina difuza, dar mintile si urechile wide open, believe me.

Ajunsa in prima zi de conferinta (7 mai) la Camera Deputatilor, confuza si panicata de intarziere, merg spre masa pentru inregistrarea invitatilor. Si, foarte serioasa, le spun fetelor de la organizare ca vreau sa ma inregistrez...ooops. Masa pentru inscrierile participantilor era in partea opusa. Sorry, girls. :D Nu va faceti griji, de obicei, imi revin repede. Prima conferinta ne-a oferit un raspuns clar. Ideea campaniei este dictata de consumator. Intotdeauna! Astfel, plannerul si creativul faciliteaza transmiterea mesajului catre publicul-tinta. So, Razan Matasel conchide: "Creativul este un researcher". Astfel, ma gandesc ca s-a referit, mai mult la curiozitatea si cautarea neincetata de raspunsuri, ca si calitati ale unui om de creatie.

Nu neg importanta cercetarii, insa cat de mult iti poate folosi creativitatea, chiar si in chestiuni care iti apar ca fiind destul de fixe, inflexibile. Daca ne-am elibera mintea de clisee si de preocuparea asidua de a vedea ce fac altii, poate ar iesi asocieri mult mai interesante. Poti folosi creativitatea si in aplicarea unor metode de cercetare, atunci cand doresti sa captezi atentia si sa inspiri incredere si simpatie potentialului consumator, in strategia de comunicare si instrumentele alese pentru a transmite un mesaj. Asta daca este sa ne aducem aminte de ceea ce spunea Jack Trout: "Differentiate or Die!" Da, e o pledoarie pentru creativitate, dar nu impotriva cercetarii, ci pentru a valorifica creativitatea pe cat este posibil, in orice situatie.

Si fiindca tot mi-a venit in minte conceptul de "pozitionare", a urmat ce-a de-a doua conferinta, "Primele 300 de zile - de la junior la strateg in relatiile publice". Recunosc, am ramas profund impresionata de conferinta specialistilor in PR. Mai precis, de Gabi Lungu, Adela Jansen, Ioana Manoiu si Teodor Frolu. Acesti oameni ne-au ajutat sa realizam unde ne aflam fiecare, care sunt asteptarile lor si ce avem noi de oferit, in eventualitatea unei angajari. Touche! N-as fi putut cere mai mult. ;)

Au dorit sa sublinieze, in primul rand, importanta longevitatii procesului de acumulare a experientei intr-o agentie, migrarea pentru 50 de euro in plus neducand decat la o situatie de adaptare continua, si nu de invatare. Sa fim pregatiti sa invatam, sa muncim pentru o suta de euro ca si pentru o mie, sa stim ca putem fi foarte buni pe un post, dar sa nu fim cei mai buni pentru urmatoarea treapta in ierarhie. Desigur, se poate sa meritam o promovare, sa fim pregatiti pentru ea, dar asta, mai ales, atunci cand devenim un generator de idei, cand se observa dinamismul si entuziasmul. Nu doar simpla respectare a fisei postului. Sa fim mai curiosi cu ce se intampla in jurul nostru si cu ce am putea imbunatati situatia.

Gabi ne-a oferit, apoi, cateva sfaturi in legatura cu obtinerea unui job. Fiindca tot vorbeam de pozitionare, contextualizez acum in legatura cu viata profesionala. Sa incercam sa ne aratam interesul de a lucra intr-o companie, evitand cliseul scrisorii de intentie "Stimate Domn/Doamna". Chiar iti doresti sa lucrezi la THE PRACTICE, Leo Burnett sau McCann? Daca da, argumenteaza atunci. Dar sa fie catchy, personalizat. Cam asta e sistemul pe care ar trebui sa ne axam in redactarea faimoasei scrisori. Nu mailul tipizat pentru un grup mare, mare de firme.

Aaa, inca un lucru punctat de Teodor Frolu. Sa fim sinceri in sustinerea interviului. Mai bine spunem ca nu stim exact pe ce post am dori sa ne orientam, decat sa ne fixam pe un job cu care nu prea avem legatura si pentru care nu putem dovedi pricepere, oricat de sexy si trendy (citand-o pe Dana Negoescu de la Cosmote) este sa lucrezi astazi in PR si publicitate. Acei oameni au spus ca ar primi tineri cu experienta de viata, in primul rand, nu cauta mereu, sa zic, copywriterul cu CV impresionant. Fie ca ai un capital social, fie ca nu il ai, d-nul Frolu a subliniat ca important este cum iti faci acea agenda, cum ti-o stabilesti o data ce intri intr-o agentie de PR, nu cat de lunga este lista cand vii sa te angajezi. Am rasuflat usor o data cu aceasta conferinta...:)

Pe 8 mai am mers la ultima conferinta din acea zi, cu mari asteptari si cu afinitate pentru acei invitati si pentru tema propusa. Tema s-a numit "De ce instrumente ai nevoie pentru a supravietui in lumea creativilor?" Per total, conferinta a fost ok. Daca este sa specific vreo preferinta (and it isn't just me, sa fi auzit si aplauzele din sala, care parca nu s-ar fi sfarsit prea curand), pot spune ca mi-a placut foarte mult prezentarea lui Andrei Cohn.

Pesimista pentru tinerii ce si-ar dori o cariera publicitara, ar zice unii la prima vedere. Dar, daca stii sa "extragi principiile", asa cum zicea Andrei, acele idei de care ai nevoie pentru a nu fi nici A, nici B (personajele din prezentare), ci a fi constient de ceea ce presupune o cariera in creatie. Nici IPodul, nici noua freza cu breton drept nu te va face mai calificat pentru un astfel de job. Am remarcat finetea in abordarea problemei, nedorind sa lezeze pe nimeni, ci doar sa ne faca sa constientizam anumite lucruri. De fapt, asta si-au propus toti invitatii, insa, Andrei Cohn a reusit pe deplin acest lucru. Cel putin, din punctul meu de vedere. Ca sa nu mai mentionam incidentul cu paharul, merita inca un sfert de ora de aplauze, pentru naturalete si charisma in acea conferinta. Felicitari once again!

As avea o observatie pentru moderatorul ultimei conferinte si, sfaturi, in general, pentru cei care doresc sa adreseze intrebari invitatilor unui astfel de eveniment. Pentru Adrian Botan, as indrazni sa ofer o recomandare, ca la urmatoarea conferinta moderata de el, sa faca o panoramare completa stanga-dreapta atunci cand hotaraste cine adreseaza intrebari. Recunosc ca am stat cu mana ridicata ceva timp, am insistat, dar d-nul Botan privea mereu straight ahead. E bine sa fii optimist...mda.

Pentru colegi, ganditi-va de doua ori (cum ziceau cei de la Leo Burnett), inainte sa formulati o intrebare. Ce va intereseaza pe voi cu adevarat sa stiti de la invitati? Abia apoi formulati intrebarea. Este chiar o ocazie rara. Sa nu o irosim cu intrebari doar de dragul de a le pune. Chiar cred ca multi si-ar fi dorit sa fi avut loc o discutie despre sansele concrete ale angajarii in aceasta industrie, asteptari de la ei, noi ne dadeam seama unde ne aflam exact, la ce ar trebui sa mai lucram, as fi vrut sa se provoace o discutie precum cea de la conferinta de PR. De la Andrei Cohn, am extras ideile, a avut o prezentare meaningful.

Dar, in rest, la capitolul dialog cu invitatii se putea mai bine. Cum sa ai timp de astfel de intrebari, cand cineva era curios de culoarea verde a Cosmote (nu zic ca nu ar putea constitui un interes la un moment dat pt cineva, dar nu o prioritate, cu siguranta, pentru majoritatea), altcineva intreba daca invitatii ar accepta sa faca reclame proaste (?!?), aceiasi oameni au pus intrebari de mai multe ori (cate cinci o data daca se poate). Din acest punct de vedere, felicitari lui Teodor Frolu si Razvan Matasel pentru felul in care au moderat conferintele. Stiu ca era stabilit alt moderator pentru ultima conferinta, si poate Adrian Botan a fost luat prin surprindere, dar... Poate la anul va fi mai bine.

Nu vreau sa se inteleaga ca ar trebui limitata libertatea de exprimare, Doamne fereste, insa, poate ca ar trebui gandite bine intrebarile inainte de a le adresa. Caci, ele sunt formulate pentru a obtine un raspuns, pentru ca ne intereseaza o anumita problema, pentru ca raspunsurile sa ne foloseasca la ceva.

Chiar daca Michael Newman spunea in Salturi Creative ca pentru a primi raspunsuri originale, trebuie sa pui intrebari originale, invitatii au stiut sa raspunda original si la intrebari mai...deosebite. ;) Una peste alta, mi-au placut conferintele de anul acesta, am aflat multe lucruri utile, la anul sper sa se lase si cu training, briefing si finala pentru Funky Ties.

Tuesday, May 1, 2007

Olimpiadele Comunicarii:momentul cautarii nodului in papura

Cu toate ca m-am hotarat sa nu mai scriu despre Olimpiade pana cand something important comes along, as vrea sa imi exprim mirarea fata de un mesaj de pe forum: plagierea ideii creative a campaniei din partea echipei Oaia Neagra. Daca stau bine si ma uit pe YouTube, gasesc poate cate un spot pentru aproape toate ideile campaniilor participante. Dar asta nu implica faptul ca echipele s-au inspirat neaparat de undeva. Nu ai foarte multe insight-uri de la care sa pleci pentru o campanie de atragere a tinerilor in armata (tinand cont si de contextul romanesc, desigur), coincidente mai pot aparea. Am vazut campanii care poate au pornit de la ideea creativa a celor doua spoturi create pentru armatele americane si ucrainene, expuse pe blogul lui Marius Balaci. E adevarat ca la criteriul creativitate a fost acordat un maximum de 35 de puncte, mai mult decat la celelalte criterii, dar si strategiei ii trebuie acordata o mare importanta (Funky Ties stie! :D Ca doar trebuia sa invatam ceva din participarea la OC, nu?).

Chiar daca echipa noastra s-a ferit de insight-urile expuse pe blogul organizatorilor si pe site-uri, pana la urma ideea creativa nu este suficienta pentru o campanie reusita. Si, oricate spoturi te pot inspira, ele nu iti dezvaluie planul campaniei. Ne-am entuziasmat cu ideea campaniei, eram siguri ca nu vor mai veni echipe cu idei de tastatori de enter, smulgatori de pene si culegatoare de scame. Dar, pentru la anul vom sti pe ce anume sa insistam ca sa fie o campanie per ansamablu buna, si nu doar la capitolul creativitate.

So, sa incercam sa nu ne improscam cu noroi colegii...Si fiindca tot vorbeam de nemultumiri, noi am adus cateva chestiuni in discutie pe blog legate de atitudinea a doi membri ai board-ului 2. Ele trebuie privite ca niste recomandari, nu ne-am propus sa impunem nimanui nimic. Nu vrem sa "atacam" atitudinile advertiserilor. Pentru ca stim cum sta treaba cu libertatea de expresie, mai ales in publicitate. Dar, am mers pe ideea ca in urma interviului, fiecare parte are cate ceva de invatat, si membrii board-ului si, mai ales, noi, participantii.

Si daca subiectul de mai sus nu stiu cata relevanta a avut, presupun ca vreti sa auziti despre ceea ce "arde" acum: Conferintele Olimpiadelor Comunicarii. Vin cam bad timing pentru Funky Ties, provinciali, patru membri aproape absolventi de facultate (licente, examene, licente etc.)...Insa, ne gandim ca macar un membru al acestei echipe va veni sa "spioneze" momentul si sa se autodesconspire, daca vrea sa adreseze vreo intrebare invitatilor. Imi place prima tema propusa pentru luni, chiar ma intereseaza, se pliaza perfect pe hibele pe care le-a avut campania noastra pentru preselectii: ideea noastra suuuper creativa dar cam lipsita de planning...
Asa ca, poate ne vedem acolo, cu multe intrebari pentru cei care stiu mai bine si mai multe decat noi!;)

Saturday, April 28, 2007

Behind the scenes...


Veti zice ca ne place mult sa vorbim despre noi si, mai putin, despre alte chestiuni. In primul rand, e un blog al echipei, you don't know too many things about us...Nu alegem sa vorbim despre noi, ci credem in limbajul audio-vizual (muzica va alegeti voi dupa preferinte cand ne vizitati blogul:P). Discutii, pregatiri cu cateva zile inainte de preselectiile Olimpiadelor Comunicarii, degustari de cocktail-uri si cafea in patru culori, incercari de printuri cu tastatori, culegatoare si smulgatori (saracul pui:))), barulet deschis de curand dar, primitor (credem ca ar mai fi trebuit niste tablouri mici pe pereti;), photoshooting (multumim patronului ca nu a dat telefon la Socola cand ne-am apucat de fotografiat un laptop si o bucata de material:D), flori la fel de frumoase ca si in Cismigiu.

Thursday, April 26, 2007

Si daca juriul Olimpiadelor chiar ar fi innebunit...

Astazi am primit un banc ce mi-a adus aminte de campania de promovare a Olimpiadelor Comunicarii a celor de la Leo Burnett. Trei board-uri si toti trei :)

Trei nebuni...
Primul: - Eu sunt trimisul lui Dumnezeu !!!
Al doilea: - Ba eu sunt trimisul lui Dumnezeu !!!
Ultimul: - Sunteti amandoi nebuni !!! Nu am trimis pe nimeni !!!

Dar what if...membrii juriului chiar ar fi ajuns sa creada ca mielul zboara, ca sunt "zani", ca isi pot cumpara hanorac de la zarzavagiu, ca au navalit pestisorii aurii? Oare ar fi ajuns si la o conversatie precum cea de sus? :) Oricum, prin comment-urile coerente lasate pe blog de doi dintrei ei, credem ca au iesit sanatosi din punct de vedere mintal din aceasta competitie!
Data viitoare sa faceti o campanie pentru incurajarea unui ritm cardiac normal la studenti. A fost foarte accelerat in ultima perioada. :D (stiu ca multe echipe subscriu la acest lucru)

PS. Promitem sa nu facem site cu bancuri din acest blog.

Sunday, April 22, 2007

Olimpiadele Comunicarii...fara regrete

Epoleti, camuflaj, soldat, camioane ale Armatei, gard de sarma ghimpata, tancuri...acestea sunt poate primele lucruri care ne vin in minte cand rostim cuvantul "armata". Judecand dupa punctajul obtinut de echipa noastra la creativitate (8.33 din 35), poate ca ar fi trebuit sa facem loc in executiile noastre acelor lucruri enumerate mai sus. Ce a insemnat creativitate pentru juriul de Advertising al Olimpiadelor Comunicarii? Inca nu ne-am lamurit, insa mai bine va spunem si va exemplificam care au fost vorbele de capatai in stabilirea ideii creative a campaniei noastre.

1. Evita tiparele, locurile comune!
2. Propune asocieri cat mai interesante (gandeste in extreme)...
3. ...si intr-un caz fericit, la care juriul sa nu se fi gandit vreodata!
4. Mizeaza pe executii simple!
5. Apeleaza la ego-ul celui ce priveste (permite-i sa interpreteze)!


Ghidandu-ne dupa aceste cinci repere, nu am uitat niciodata sa realizam un proiect cu o finalitate practica. Daca ar apela clientul X la echipa Funky Ties, cu ce l-ar putea ajuta proiectul nostru? Oricate executii ai putea propune pentru o campanie de atragere a tinerilor sa urmeze o cariera militara, realitatea romaneasca este una. Nu ne-am izolat intr-un beci, asteptand ca dupa trei fumuri de marijuana, sa ne loveasca inspiratia. Si astfel, visatori, dar si pragmatici, am pornit in realizarea acestei campanii.

Observand ca s-a scris destul de mult in presa despre beneficiile oferite de MAPN, am recunoscut inca o data cat de important este pentru un tanar la 20-30 de ani, sa obtina un job stabil, cu posibilitatea de a dezvolta o cariera de succes si sa ii fie oferite anumite facilitati. Asa ca, pe o piata invadata de sute de oferte de locuri de munca, am urmarit sa aliniem cariera militara alaturi de celelalte job-uri, sa se renunte la miturile vehiculate de cei care au efectuat stagiul militar obligatoriu.

Contra-oferta Armatei Romane, caci asa s-a numit campania noastra, a vrut sa apara ca una serioasa, demna de luat in seama, intr-o tara in care stabilitatea locului de munca este deseori amenintata. Pentru a nu leza persoane ce au diverse meserii, am ales job-uri fictive pentru scenariul executiilor. Ele au avut singurul rol de a sublinia antiteza dintre oferta atractiva a Armatei Romane si acele joburi inexistente dar, cu o fisa de post de-a dreptul hilara...:D

Ta, na, na, naaaa: vin in atentia voastra Smulgatorul de pene,Tastatorul de Enter si Culegatoarea de scame. :)))) Si acum ne amuzam cand ne aducem aminte de momentele in care ne-au venit aceste idei.


Cu sloganul "Fii serios...Alege cariera militara!" (rostit pe un anumit ton ;)), cu spoturi radio si TV ce pastreaza ideea printurilor, am pornit entuziasti spre Bucuresti pentru preselectii. Si ne-am intors la fel de multumiti, confirmandu-ni-se din partea juriului mai ales reperul numarul 3 al creativitatii dupa care ne ghidam noi. Rezultatele au fost altele, si cu toate acestea, ii felicitam pe cei ce au reusit sa se califice. Doar cand participi poti afla ce investitie emotionala, de timp etc. presupune acest eveniment, si cat de multe ai de invatat numai prin simpla participare.

Poate ca fiind una din echipele care nu s-a calificat pentru finale, va surprinde faptul ca am hotarat sa vorbim despre campania noastra pe blog, dar aceasta este doar o dovada a faptului ca echipa Funky Ties crede in ideile sale si in impactul pe care l-ar putea avea punerea lor in practica asupra publicului-tinta (mai ales prin "word of mouth"), chiar daca trei advertiseri nu le considera creative, asa cum spunea si Ines.
Avand incredere in continuare in capacitatea noastra de concepere a unei strategii bune, de excelenta comunicare intre noi, membrii echipei, dar, mai ales, in capacitatea de a propune idei interesante si diferite, continuam fara regrete si asteptam cu nerabdare editia de anul viitor a Olimpiadelor!;)
„Esecul este un eveniment, nu o persoana. Esecul este o realitate doar pentru cei ce cred asta. A esua inseamna a incremeni, ceea ce este imposibil deoarece viata este continua. Nu ai gresit niciodata, nu ai facut decat sa inveti. Toate pretinsele greseli, toate esecurile sunt pasi pe drumul evolutiei. Nu ai fi putut aduna experienta pe care o ai fara toti acesti pasi. " (Ramtha)


Friday, April 13, 2007

S-a deschis sezonul la pariuri! Rudotel gratis!!!

Pe acest blog, aveti sansa unica de a face pariuri! Puteti paria pe diverse teme, tot ce trebuie sa faceti este doar sa va doriti! Pariurile se realizeaza in tablete de Rudotel pentru ca echipa Funky Ties este suportera campaniei de promovare a Olimpiadelor Comunicarii! Castigatorii vor primi de la echipa noastra un numar suficient de tablete de Rudotel!

Sansa unica!!! Conectare continua!!!

Pariul se realizeaza sub forma: “Pariez pe XXX tablete de Rudotel ca…” pe urmatoarele teme:

1. Cate echipe ce provoaca migrene se vor prezenta la Olimpiade?
2. Care este cea mai mare distanta la care Bogdan Naumovici poate sa arunce mielul?
3. Cine va castiga proba de Advertising?
4. Cate mesaje vor aparea in cadrul topicului “Nemultumiri” (Forum) in urma preselectiilor?
5. Dar in urma finalei?
6. Din nou, care este cea mai mare distanta la care Bogdan Naumovici poate sa arunce mielul?
7. Cate mesaje “de duh” poate emite pe minut o persoana ce lupta pentru protectia animalelor in urma vizionarii spotului?
8. Care este cel mai de temut membru al juriului?
9. Cati tineri (barbati si femei) cu varsta intre 20 si 30 de ani vor alege cariera militara in 2007?
10. Va fi suspendat Traian Basescu?

P.S.1: Nu ne vom supara daca nu veti paria pe noi (intrebarea 3)
P.S.2: Premiul este pe bune!

Va asteptam! Nu ratati! Rudotel gratis!!!

Spionaj intre echipe!

Cel mai interesant de analizat este acest spionaj intre echipe :). Numai din simplul fapt ca am vazut cinci oameni si un laptop pe canapeaua de la etajul 3 din camin (C2, Targusor, Iasi, etc.) vorbind despre faptul ca “trebuie sa analizezi concurenta mai intai” si despre nu stiu ce mesaj pus pe batoanele de salam, ne-a facut sa deducem ca este vorba despre o alta echipa inscrisa in concurs. Si ne-am legat la sireturi exact la etajul 3 din acelasi camin! Oricum, nu am auzit nimic:).

Juriul Olimpiadelor nu este un Bau Bau!

Ca mai toate echipele ce nu-si doresc sa se faca de ras la Olimpiade si sa iasa in evidenta intr-un mod neplacut, urmarim toate noutatile si toate parerile pentru a ne putea face o imagine cat mai clara a “stresului” prin care o sa trecem.

Evident, unul dintre primele lucruri care ne-a atras atentia, a fost campania de promovare a Olimpiadelor si mesajul acesteia. Si, dupa ce am vizionat toate spoturile, am vazut printurile si am auzit spotul radio am rasuflat usurati pentru ca nu am facut decat sa zambim sau sa ne “zburlim” la vederea mielului zburator si, in niciun caz, sa ne mai gandim o data daca, intr-adevar, vrem si putem sa participam la Olimpiade!

Oricum, probabil ca nu prea exista echipe carora sa li se fi schimbat hotararea de a participa, in urma acestei campanii. Mai mult chiar, probabil ca s-au ambitionat si mai mult sa demonstreze ca singura sintagma in care juriul va folosi cuvantul “nebun” atunci cand se refera la ideile echipei lor, va fi “nebun de placere”. Probabil ca fiecare echipa are momentul ei de subiectivism profund, atunci cand isi spune ca ei sunt cei mai tari si ca ceilalti sunt “slabuti”; asta inseamna sa ai incredere in propriile idei si, pana la un anumit punct, este o atitudine care te ajuta sa treci peste emotiile aferente. Si noi am avut momentul nostru, mai ales ca s-ar putea ca Funky Ties sa fie una dintre cele mai interesante echipe, ea luand nastere intr-o camera de camin (417 :) ) unde, in prealabil, se mai nascuse o echipa! Si nu suntem gemene :).

Totusi, uitandu-ne peste blogurile care au fost facute publice, incepem sa renuntam usor – usor la subiectivism pentru ca, la urma urmei, majoritatea celor care s-au decis sa participe nu au facut-o impulsionati de un moft.

Una peste alta, mai vine si mesajul “subtil” al juriului care nu vrea sa paraseasca Olimpiadele cu sanatatea mentala subreda! In conditiile astea, incepi sa te gandesti: oare trebuie sa ne imbunatatim ideile? Oare, daca le imbunatatim, nu le stricam, de fapt? Oare sa luam niste antinevralgic cu noi? Poate ceva mai puternic?

Oricum ar fi, nu trebuie sa privim aceasta campanie ca pe un “razboi” intre noi si juriu. Am citit multe pareri de la persoane care, din diferite motive (de regula, participarea la editiile anterioare), au sustinut ca este asa. Dar noi (toti = toate echipele), oameni deschisi la minte, pentru ca nu vrem sa ne inventam probleme si sa plecam din start cu prejudecati, vom ramane, in continuare, oameni deschisi la minte.

Daca stam sa ne gandim mai bine, nici macar nu ar trebui sa ne simtim ofensati din cauza acestei campanii: noi, cei care NU suntem in targetul campaniei, sustinem membrii juriului pentru ca nu am vrea ca acestia sa nu aiba o minte limpede sau sa fie perturbati de orice factor de stres ce le-ar putea distrage atentia de la ideile noastre bune. Nu-i asa?

Concluzia: Juriul Olimpiadelor nu este un Bau Bau, sa nu mai vorbim despre concurenti!

Thursday, April 12, 2007

De ce camila mov cu 5 picioare si pseudocravata rosie ?

Probabil ca cei care au citi articolul despre camila mov cu 5 picioare au fost putin “bagati in ceata” si isi ridica cateva semne de intrebare : De ce camila mov?De ce 5 picioare ?De ce o cravata rosie ?Pai…sa incercam sa raspundem la aceste intrebari spundu-va in prima faza ca totul pleaca de la nonconformism si dorinta de « a iesi din tipar » !Chiar avem ceva prieteni care au ramas putin surprinsi cand au auzit ca participam la Olimpiadele Comunicarii cu o echipa ce se numeste Funky Ties care are ca logo o camila mov cu 5 picioare !Asa ca hai sa elucidam « misterul » :) ) !O camila normala asa ca acelea pe care le vedem la TV in emisiunile dedicate necuvantatoarelor nu este in niciun caz de culoare mov, si cu siguranta toate au 4 picioare :D !A noastra este mov, tocmai pentru a arata ca suntem diferiti.Nu vrem sa fim ca ceilalti ! Are 5 picioare pentru ca vrem sa trecem de neconventional, vrem sa fim cat mai diferiti si chiar insistam pe aceasta "pasarica" a noastra  cu riscul de a plictisi pe cineva, si nu in ultimul rand  suntem 5 membri in echipa (dupa cum cred ca lesne v-ati dat seama :) ) iar acea camila – care reprezinta echipa, se spijina pe cele 5 picioare care toate au un rol important in a sustine camila, si in acelasi timp vrem sa se observe ca toti suntem egali si avem roluri in echipa la fel de importante !Pseudocravata rosie este folosita pentru a scoate din nou in evidenta faptul ca suntem diferiti si ca nu vrem sa ne conformam vreunei norme prestabilite – lucru care consideram ca in advertising nu se prea face (exceptie facand normele morale, de bun-simt si cele constitutionale :) ).

Astfel credem ca am reusit sa ne diferentiem catusi de putin de ceilalti si credem ca o sa facem o figura frumoasa si in acelasi timp avem, vrem sa transmitem pe aceasta cale si un mesaj pentru juriu : Stati linistiti ca echipa Funky Ties nu o sa va puna sanatatea mintala in pericol nici macar pentru o secunda !

In alta ordine de idei asteptam bucurosi sa mergem la preselectii, pentru a arata ca putem face foarte bine publicitate, chiar daca aparent suntem doar o camila mov cu 5 picioare ce are o cravata rosie la gat :D !

Tuesday, April 10, 2007

Cand o fi camila mov cu 5 picioare...

Anul I? Nuuu...Anul II? I don't think so. Cumva anul III? Amnezie temporara...Hai si anul IV...este cineva interesat? Siiiiiiguuuur ca daaa...Pai, cand e mai frumos sa participi la Olimpiadele Comunicarii, daca nu atunci cand ai de contorsionat creierul pentru o licenta simpatica macar, daca nu pentru una astonishing, si numai ganduri de distractie 3 zile non-stop cu colegii de facultate pentru luna iunie...Hmmm...iar devin nostalgica. Oricum, traim o gramada de lucruri interesante in aceasta perioada, ne intindem nervii la maximum, dar cu un chef de zile mari de a ne pune mintea la contributie!

Daca lumea zice ca nu a vazut pana acum nici un porc zburand, probabil ca nu minte. Dar iata ca inscrierea echipei Funky Ties la aceasta competitie a adus cu sine o minune, o mutatie in randul patrupedelor...call it whatever you want. Si nu dati vina pe Cernobal de data asta. Blame us! E cea mai draguta camila mov cu 5 picioare pe care am vazut-o vreodata, de fapt, e singura :D si asta nu poate decat sa ne incante orgoliul nostru creativ. Pai, uite cum sta ea, cu aerul acela putin arogant si cu o pseudo-cravata rosie, nota a elegantei. You gotta love it. Daca nu, vorba unei colege, care a auzit si ea de la oameni trecuti prin tumultul advertising-ului...Take it or leave it! Noi credem in ideile noastre...voi ce ziceti?

Olimpiadele comunicarii: inceput de poveste



... o sa fie o poveste care n-o sa inceapa cu "a fost odata", ci cu "vai, babyyyyyy, hai si noi la Olimpiade!!!" (Ines si Alex), o sa continue cu o discutie in fata caminului (C2, Targusor, Copou, Iasi, Romania, U.E. de la 1 ianuarie 2007 - mai multe comentarii despre acest subiect gasiti pe blogul lui Alex :) ) cu Oana, niste replici rapide schimbate pe YMess (traiasca inventatorii Internetului!) cu Ana si o cooptare in tromba a Ancai (traiasca vechea prietenie dintre Ana si Anca!). Au mai urmat, in ordine cronologica:

1. intalnire in 4
2. intalnire in 3
3. intalnire in 2
4. intalnire in 3
5. intalnire in 3
6. intalnire in 5!!!
7. brainstorming, poze voievozi batuti de soare, "presuratori de mac pe covrigi", "gadilitori", bluza cu scame
8. intalnire lunga lunga lunga si productiva, adunare de idei, masinuta bazaitoare cu telecomanda, multe tipuri de ciocolata, suc, tigari, Cezar (prietenul Ancai)
9. povesti, legat prietenii si consolidat echipa, simtit foarte bine impreuna!!!
10. trimis formularul (+altele)

Sigur am sarit peste niste lucruri (cum ar fi blogul & co)... se numeste "arderea etapelor". Bineinteles, in tot acest timp a fost un flux de informatie enervant de mare prin intermediul e-mailurilor (inca o data, traiasca Internetul!).

Rezumat: unii dintre noi sunt de acord cu in patru ani de facultate nu am reusit sa ne apropiem asa de mult cum am facut-o in cateva zile cu intalniri pentru Olimpiade. Ar fi snob din partea noastra sa spunem ca nu ne-ar parea rau daca nu am castiga! De aceea, o sa fim noi insine, nu o sa ne luam dupa altii pentru a parea mai interesanti, dar sigur o sa va placa de noi pentru ca NOUA ne place de noi!